AeroMobil - inovatívne lietajúce auto bude počas júla vystavené v Bruseli

štvrtok, 7. júla 2016 — Prototyp AeroMobilu bude vystavený v Bruseli ako súčasť slovenskej vizuálnej prezentácie počas predsedníctva krajiny v Rade EU od 7. Júla do 1. Augusta v budove Justus Lipsius.​

AeroMobil 3.0 je fyzickým prototypom integrovaného lietajúceho a cestného vozidla, ktoré bolo testované v rokoch 2014 a 2015. Spoločnosť, ktorá projekt vytvorila, v súčasnosti vyvíja ďalšie experimentálne prototypy s podporou grantovej schémy Slovenskej republiky pre výskum a vývoj. AeroMobil aj vďaka tejto podpore plánuje prezentovať najnovšie výsledky vývoja už tento rok. Nové prototypy budú obsahovať viaceré zlepšenia funkčnosti vozidla a ďalšie optimalizácie dizajnu.

Juraj Vaculík, spoluzakladateľ a CEO of AeroMobilu povedal: “Naša spoločnosť má robustný a detailný plán, ktorý by nám mal umožniť komercionalizovať AeroMobil v roku 2017. Súčasný dvojsedadlový lietajúci roadster bude prvým zo série inovatívnych vozidiel. Súčasťou nášho plánu je využiť technológie a inovácie z prvého AeroMobilu v celej sérii  produktov v budúcnosti, čo nám umožní dostať sa do vyšších objemov sériovej výroby.”

“AeroMobil je jedným zo svetlých príkladov inovatívnych technológií zo Slovenska, ktoré má dlhoročnú tradíciu v strojárskej výrobe, Reprezentuje úžasnú kreativitu, invenciu a zároveň je projektom, ktorý už teraz priťahuje medzinárodnú pozornosť a prepája inžinierov naprieč Európskou úniou. Má potenciál naštartovať nové priemyselné odvetvie , ktoré využije silnú sieť automobilových a leteckých dodávateľov v regióne.” – povedal Miroslav Lajčák, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky počas otvorenia vizuálnej prezentácie Slovenska v Bruseli.​

Koncept AeroMobilu vytvoril v roku 1989 slovenský dizajnér Štefan Klein. Po dvadsiatich rokoch vývoja a niekoľkých testovacích modelov sa spojil s podnikateľom Jurajom Vaculíkom, s ktorým spoločne vytvorili firmu v roku 2010. Spolu zrealizovali víziu AeroMobilu, ktorého prototyp 3.0 je vystavený v Bruseli. Počas tohto roka, rozšírený medzinárodný tím inžinierov pokračuje vo vylepšovaní dizajnu a vývoji ďalších experimentálnych prototypov. Dôvodom akcelerácie vývoja v posledných mesiacoch bolo aj začlenenie viacerých európskych expertov z automobilového a leteckého prostredia do spoločnosti.​

Tím inžinierov AeroMobilu verí, že kategória vozidiel, ktorá je označovaná ako “lietajúce auto” ale “osobné lietajúce vozidlo” bude prirodzeným rozšírením ponuky automobilov, malých lietadiel a vrtuľníkov, ktoré dnes bežne ľudia využívajú. Úroveň a dostupnosť technológií, ktoré sú k dispozícii – napríklad uhlíkové vlákna a energetická hustota nových pohonných jednotiek – umožňuje vytvoriť úplne nový typ vozidla.​

Prvý model nového AeroMobilu bude certifikovaný separátne ako automobil a lietadlo, avšak z dlhodobého hľadiska bude pre spoločnosť benefitom vytvorenie novej kategórie vozidiel, ktoré je už v procese prípravy.​

V budúcnosti existuje veľa možností využitia AeroMobilu – od cestujúcich na stredne dlhé vzdialenosti, super-commuterov, cez prepojenie ostrovných štátov až po poskytovanie prvej pomoci, alebo prepájanie oblastí s nedostatočnou cestnou infraštruktúrou.​

DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA:

AeroMobil bude vystavený v budove Justus Lipsius počas pracovných dní od 7.7. do 1.8.2016. V prípade záujmu o oficiálne fotografie alebo video, prosím kontaktujte press@aeromobil.com

AeroMobil počas transformácie
Odhalenie AeroMobilu v budove Rady EU
Zakladatelia AeroMobilu Juraj Vaculík a Štefan Klein s Ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom.